Autolämmittimet

Autolämmitin parantaa liikenneturvallisuutta.

Auton lohkolämmitys säästää sekä moottoria että polttoainetta, sisälämmitin edistää mukavuutta ja turvallisuutta.

Lohkolämmitys on ystävällinen myös ympäristölle, sillä esilämmitetty moottori vähentää haitallisia hiiliyhdistepäästöjä huomattavasti ja katalysaattori saavuttaa nopeammin toimintalämpötilansa.

Auton sisälämmitin edistää sekä mukavuutta että turvallisuutta. Lämmintä autoa on mukavampi lähteä ajamaan ja hyvä näkyvyys huurteettomista ikkunoista parantaa liikenneturvallisuutta.

Moottorilämmitin toimii aina vakioteholla, mutta sisätilan lämmittimeksi kannattaa valita säädettävä malli. Säädettävällä sisätilanlämmittimellä voidaan valita lämpötila sään mukaan – leudolla ilmalla pienempi lämpötila kuin kovilla pakkasilla.

Auton sisätilan lämmittimenä tulee turvallisuussyistä käyttää vain erikseen autoihin tarkoitettua lämmitintä.

Auton lämmittämistä varten tarvitaan autolämmityspistorasia. Taloyhtiöissä autopistorasioiden energiankulutusta voidaan vähentää pistorasiakohtaisilla ajastimilla.

Itsesäädettävän ajastimen avulla jokainen käyttäjä voi valita lämmitysajankohdan omien tarpeidensa mukaan. Taloyhtiöiden ja muiden autolämmityspistorasioita omistavien yhteisöjen on hyvä laatia autoilijoille selkeät ohjeet pistorasioiden käytöstä.

Avoin pistorasiakotelo tai vapaasti roikkuva sähköistetty lämmitysjohto ovat vaaraksi esimerkiksi leikkiville lapsille tai kotieläimille. Lisäksi avoimena pidettävä kotelo on alttiina ilkivallalle. Johdot eivät saa myöskään olla ajoreitillä, koska nastarenkaat rikkovat niiden eristeet. Liitäntäjohdon ja pistokkeiden kunto kannattaa tarkistaa tai tarkistuttaa riittävän usein.

Uusimmissa ulkopistorasioissa on pakollisena lisäsuojana vikavirtasuojakytkin, joten näiden pistorasioiden ei tarvitse välttämättä olla lukituissa koteloissa. Vikavirtasuojakytkin suojaa vikatilanteessa tai jos pistorasiaan on liitetty esimerkiksi rikkinäinen jatkojohto tai viallinen sähkölaite. Sellainen kannattaa asentaa myös vanhoihin ulkopistorasioihin.

Pientalon pihalla olevaa auton lämmitykseen tarvittavaa ulkopistorasiaa voi käyttää myös monien kesällä käytössä olevien sähkölaitteiden, kuten ruohonleikkurin, pensassaksien, ulkogrillien ym. sähkön syöttöön.