Lämmitysikkunat

Lämmitettävät ikkunat ovat nykyaikaista sähkölämmitystekniikkaa.


Suuri lämpöhäviö aiheuttaa huoneilman jäähtymistä ikkunan läheisyydessä. Ikkunan läheisyydessä oleva kylmempi ilma valuu muuta ilmaa raskaampana lattialle ja aiheuttaa vedontunnetta. Kylmän ikkunalasin aiheuttamaa vetoa voidaan kuitenkin tehokkaasti torjua lämmittämällä ikkunapintaa sähköllä.

Sähköikkunoissa on lasin pinnassa läpinäkyvä sähköä johtava kalvo, joka lämpenee. Ikkunalasin selektiivinen rakenne estää lämmön siirtymisen ulos ja lämpö johtuu ikkunalasin sisäpinnalle ja siitä sisälle huonetilaan.

Lämpimiä lasipintoja käytettään erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kylmän lasipinnan aiheuttaman vedontunteen poistamisen lisäksi voidaan sen avulla estää höyryn tiivistymistä lasin pintaan, sulattaa lunta ja jäätä lasien ulkopinnoilta. Sitä käytetään monentyyppisissä rakennuksissa ja niiden osissa: pientaloissa, julkisissa rakennuksissa ja suurissa valokatetuissa tiloissa.

Ikkunoiden läheisyyteen sijoitetut lämmittimet ehkäisevät vedon tunnetta. Kuva: Sisko Vuorenmaa

Ikkunalämmitystä voidaan käyttää lähes kaikissa vakiomallisissa ikkunarakenteissa sekä kiinteissä että avattavissa ikkunoissa. Ikkunalämmitys estää täysin suurien ikkunapintojen aiheuttaman vedon. Sitä ei kuitenkaan suositella ensisijaiseksi ja ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan lämmitystä täydennetään lattia-, katto- tai sähköpatterilämmityksillä.