Sähkölämmitys matalaenergiatalossa

Pitkällä aikavälillä maksajan ja ympäristön kannalta on parasta, että lämmöntarve on lämmönlähteestä riippumatta mahdollisimman pieni.

Sähkölämmityksen eri muodot soveltuvat hyvin matalaenergiataloihin. Sähkölämmityksen säädeltävyys, joka varsinkin suorassa sähkölämmityksessä on huippuluokkaa, sopii hyvin matalaenergiataloihin.

Matalaenergiarakentaminen tulee puolittamaan tilalämmitysenergian tarpeen. Matalaenergiatalon tilojen lämmitykseen kuluvan energian määrä on puolet rakennusmääräykset täyttävän omakotitalon keskimääräisestä kulutuksesta. Matalaenergiatalojen rakentaminen on mahdollista tavanomaisella nykytekniikalla: riittävällä vaipan eristämisellä yhdistettynä energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon.

Sähkö sopii erinomaisesti matalaenergiataloihin, koska sähkölämmityksen hyötysuhde on hyvä ja se reagoi nopeasti mm. ilmaislämpöihin, kuten kodinkoneiden ja auringon tuomaan lämpöön. Kun lämmitys on hyvin ohjattua, lämmitetään vain silloin kun on tarpeen. Esimerkiksi keittiössä uunia lämmittäessä tai kun käytetään tukilämmitystä, kuten takkaa, sähkölämmitys lopettaa lämmittämisen välittömästi.

Siirryttäessä matalaenergiataloihin myös kodin sisäilman laatu paranee. Hyvin lämpöeristetty, tuulenpitävä ja kylmäsillaton ulkovaippa on vedoton. Hallittu energiataloudellinen ilmanvaihtojärjestelmä takaa viihtyisän ja terveellisen sisäilman kaikissa olosuhteissa. Lisäksi matalaenergiatalo säästää ympäristöä. Elinkaaren aikaiset päästöt pienenevät ja raaka-aineiden kulutus vähenee.