Sähkölämmitys on edelleen hyvä valinta

Uudet 1.7.2012 voimaan astuvat rakentamismääräykset mahdollistavat suoran sähkölämmityksen mikäli niin sanottu E-lukuvaatimus täyttyy. Vaatimus on helppo täyttää esimerkiksi ilmanvaihtoon kiinteästi integroidun ilmalämpöpumpun avulla.

Suoran sähkölämmityksen käyttö on edelleen hyvin mahdollista 1.7.2012 jälkeenkin. Tämä tieto vain ei ole tavoittanut vielä edes kaikkia talopakettivalmistajiakaan, mikäli messuilta saatua palautetta on uskominen.

Sähkölämmitysfoorumi ry onkin laatinut sähkösuunnittelun käyttöön tiivistelmän perusperiaatteiksi ja käytännön ratkaisuiksi, millä uusien pientalojen lämmitysmuodoksi voidaan valita suora sähkölämmitys, täyttäen samalla niille asetetut E-lukuvaatimukset.

Keskeinen lähtökohta on valita jo perusratkaisuna hyvän energiatehokkuuden omaava ratkaisu. Ilmanvaihdon lämmön talteenottoon tulee myös kiinnittää erityistä huomiota ja pyrkiä valitsemaan mahdollisimman hyvän lämmön talteenottokyvyn omaava laitteisto (vähintään 78 % lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde). Tarkemmat ohjeistukset on koottu oheiseen PDF-tiedostoon.

Ohjeiden avulla voi esimerkiksi varmistaa, että lämmityslaitteiston mitoituksen suuruusluokka on kohdallaan. Lisäksi ohjeistuksen avulla voidaan arvioida jo aikaisessa vaiheessa esimerkiksi rakennuksen tarvitsema pääsulakeko.Tulevaisuuden sähkölämmitteiset talot


  1. Normitalot

    Nettopinta-alaltaan alle 120 m2 rakennuksissa tarvitaan suoran sähkölämmityksen lisäksi tukilämmityksenä puulämmitteinen takka. Suuremmissa rakennuksissa tarvitaan lisäksi ilmanvaihtoon kiinteästi integroitu ilmalämpöpumppu.


  2. Matalaenergiatalot

    Nettopinta-alaltaan alle 120 m2 rakennuksissa ei tarvita suoran sähkölämmityksen lisäksi mitään tukilämmitystä, mutta nettopinta-alaltaan yli 120 m2 matalaenergiataloissa tarvitaan ilmanvaihtoon kiinteästi integroitu ilmalämpöpumppu. Takan hankinta ei ole välttämätöntä, mutta se on järkevä ratkaisu myös matalaenergiataloissa.


  3. Passiivienergiatalot

    Nettopinta-alaltaan alle 120 m2 rakennuksissa ei tarvita suoran sähkölämmityksen lisäksi mitään tukilämmitystä, mutta toki puulämmitteisen takan hankinta on tällöinkin varsin järkevä ratkaisu. Nettopinta-alaltaan yli 120 m2 rakennuksissa tarvitaan suoran sähkölämmityksen lisäksi tukilämmityksenä puulämmitteinen takka.Lämmin koti 26.3.2012