Korkea aika siirtyä takaisin suoraan sähkölämmitykseen!

VTT:n keskiviikkona julkaisemasta tiedotteesta (http://www. vtt. fi/inf/pdf/technology/2016/t262. pdf) voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen. Pientalojen ja rivitalojen tulevaisuuden ainoa taloudellinen ja järkevä lämmitysmuoto niin ilmaston kuin ekologisuudenkin kannalta on suora sähkölämmitys täydennettynä ilmalämpöpumpulla.


Kun ilmalämpöpumpulla katetaan 40 – 60 prosenttia pientalojen tilojen lämmityksestä on selvää, että jokin päälämmitysmuoto kohteeseen on myös rakennettava. Tuon lopun lämmitystarpeen tuottamiseen ei kannata kuitenkaan investoida suuria summia, sillä vähäisen lisätarpeen tuotantokustannukset eivät näyttele enää merkittävää roolia vuosittaisissa kokonaiskustannuksissa. Tällöin ainoaksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää suora sähkölämmitys. Kun vielä talven huippupakkasten aikaan kohteessa on käytössä varaava takka, alkavat kaikki palaset asettua kohdalleen. Vielä parempaan lopputulokseen toki pääsee, kun kohteeseen lisätään itse tuotettua aurinkosähköä. Tämän ekologisempaa ja ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa on vaikea löytää. Uusien pientalojen lisäksi ratkaisu soveltuu mainiosti ainakin rivitaloihin.

Edellä mainittu ratkaisu kokonaisuudessaan mahdollistaa lisäksi monia muita tulevaisuuden kannalta tärkeitä toimintoja. Näistä merkittävimpiä ovat automaation avulla energiasäästön ja energiatehokkuuden maksimointi, kysyntäjouston aikaansaaminen, tehohuippujen leikkaaminen ja sähkönmyyntitariffien täydellinen hyödyntäminen. Aurinkosähkön omakohtaisen tuotannon mukaan otto asettaa niin ladattavien hybridiautojen kuin sähköautojenkin hankinnan aivan uudelle kannattavuustasolle. Kun kaikki toimii sähköllä, toteutus on helppoa, eikä eri järjestelmät sisällä viiveitä, jotka voisivat haitata kokonaisuuden toimintaa. Selvitys myös osoittaa, että vanhoissa suoran sähkölämmityksen kohteissa ja miksei öljylämmityskohteissakin olisi jopa järjetöntä lähteä vaihtamaan lämmitysmuotoa. Lisäämällä kohteeseen yksi tai kaksi ilmalämpöpumppua, uusimalla suoran sähkölämmityksen laitteita sekä ohjaus- ja säätöjärjestelmiä ja rakentamalla kohteeseen aurinkosähkön tuotantoa, ratkaisu hipoo täydellisyyttä suhteellisen pienin lisäkustannuksin.

 

Lisätietoja:

Sähkölämmitysfoorumi ry

Gustaf Åberg
hallituksen puheenjohtaja
gustaf.aberg@merilux.fi
0500 300 599

Arto Saastamoinen
asiamies
arto.saastamoinen@sahkolammitysfoorumi.fi
041 453 4065


Lämmin koti 30.6.2016