Suora sähkölämmitys on taloudellinen valinta

Suora sähkölämmitys sopii parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin. Se voidaan toteuttaa usealla eri tavalla: sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmityksellä tai jollakin näiden yhdistelmällä.

Pienhiukkaspäästöjen takia puulämmitys ei ole ympäristön kannalta paras vaihtoehto rakennuksen ensisijaiseksi lämmitysjärjestelmäksi, mutta sähkölämmityksen täydentämiseen lämpöä ja tunnelmaa luovat takat sopivat erinomaisesti. Eniten puita kannattaa polttaa vuoden kylmimpinä päivinä sähkön pahimpien kulutushuippujen leikkaamiseksi. Kuva Matti Vuohelainen.









 

Mahdollisuus yhdistää helposti erilaisia lämmitystapoja on suoran sähkölämmityksen ylivoimainen etu. Asumisviihtyvyys lisääntyy, kun samassa tilassa voidaan käyttää yhtä aikaa useita sähkölämmitystapoja, kuten lattia- ja kattolämmitystä sekä lämpöikkunoita.

Maalämpö on hyvä valinta isoihin taloihin, joissa käytetään paljon lämmintä vettä. Investointikustannuksiltaan ylivoimaisesti edullisin sähkölämmitys on puolestaan hyvä pienten omakotitalojen lämmitysratkaisu. Matala- tai passiivienergiatalon rakentajalle sähkölämmitys on kannattava valinta myös isommilla neliöillä.

Suora sähkölämmitys on varsin yleinen vapaa-ajan asunnoissa, jotka ovat käytössä vain osan vuotta. Vedetön lämmitysjärjestelmä kestää myös pidemmänkin sähkökatkoksen ilman vahingoittumisen vaaraa.

Sähkölämmityksen ohjausjärjestelmät tekevät energiansäästämisestä helpompaa ja lisäävät asumismukavuutta. Sähkölämmittäjä pystyy hyödyntämään pörssisähkön hintavaihteluja, koska hänen on helppo seurata ja säädellä sähkönkulutustaan ohjausjärjestelmien avulla. Näin esimerkiksi käyttöveden lämmittäminen voidaan ajoittaa halvan sähkön aikaan.

Suoran sähkölämmitysjärjestelmän vasteaika on lyhyt, ja sitä on myös helppo ohjata. Älykkään lämmityksenohjauksen avulla voidaan esimerkiksi vähentää rakennuksen lämpötilaa, kun kukaan ei ole kotona tai optimoida lämmitystarve huonekohtaisesti.

Remontoitaessa pientalon lämmitystavan valintaan vaikuttavista tekijöistä olennaisimpia ovat talon ikä, koko, lämpöeristyksen taso, mahdollinen häviölämmön talteenotto sekä jo tehdyt investoinnit. Sähkölämmityksen investointikustannukset ovat suhteellisen matalat ja huoltotarve on vähäistä, sillä sähköisessä lattialämmitysjärjestelmässä on hyvin vähän niin sanottuja kuluvia komponentteja, kuten pumppuja tai putkistoja. Kerran oikein asennettu sähkölämmitysjärjestelmä on lähes huoltovapaa valinta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Patterilämmitys on edelleen yleisin sähkölämmitysratkaisu. Helpon asennettavuuden takia patterilämmitys sopii erityisen hyvin peruskorjauskohteisiin, joissa uusitaan lämmitysjärjestelmä. Sähköpattereita voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa märkätilat mukaan lukien.

Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä voidaan yhdistellä useita lämmönjakotapoja. Sähkölämmitysyhdistelmät lisäävät asumisviihtyvyyttä ja niiden avulla voidaan säädellä käyttökustannuksia. Esimerkiksi lattialämmitys sopii kaikkiin tiloihin ja kivilattiassa se on lähes välttämätön. Lämpöviihtyvyys on parhaimmillaan silloin, kun lattian pinta on hieman huoneen lämpötilaa korkeampi.

Lattialämmitys voidaan toteuttaa varaavana tai suorana. Varaavassa lattialämmityksessä hyvin eristetyn, tavanomaista paksumman betonilaatan sisään sijoitetaan yösähköllä lämmitettävät kaapelit. Uudiskohteissa tämä vaihtoehto sopii esimerkiksi varastoihin ja vastaaviin tiloihin, joissa tilan lämpötila normaalikäytössä voidaan pitää tavallista sisälämpötilaa alhaisempana ja vuorokauden aikana tapahtuva lämpötilan vaihtelu ei haittaa. Jatkuvasti käytössä olevissa tiloissa suora sähköinen lattialämmitys asennetaan välittömästi pintamateriaalin alle.

Kattolämmitys on nopea tapa tuottaa huoneeseen lämpöä. Parhaimmillaan se onkin lattialämmitystä täydentämässä. Vapaa-ajan asunnoissa, joissa lämpötila halutaan pitää poissaolon aikana alhaisella tasolla, saadaan kattolämmityksen avulla paikalle saavuttaessa lämpötila nopeasti miellyttäväksi.

Lisätietoa:
Suomen lämpöpumppuyhdistys – Lisätietoja ilma- ja poistoilmalämmitysjärjestelmistä