Lattialämmitys

Lattialämmitys lämmittää huonetta tasaisesti ja vedottomasti.

Lämmityskaapelien tyyppi, teho ja asennustapa valitaan lattiarakenteen mukaan. Lämmitysjärjestelmän ominaisuudet riippuvat myös asennussyvyydestä, lattiapinnoitteesta ja kaapelin asennustiheydestä. Lämmityskaapeli voidaan asentaa myös puulattian alle. Kuva Ensto.

Lattialämmityksen laitteet ovat piilossa, eikä kuumia pintoja ole. Sillä saavutetaan edullinen ja miellyttävä lämpötilajakauma, joka poistaa lattiavedon. Järjestelmän toteutuksesta riippuen voidaan lämmityksestä tehdä varaava, osittain varaava tai jatkuvatoiminen.

Lattialämmitys on hyvä ratkaisu varsinkin tiloihin, joissa on kivi- tai laattalattiat. Lisäksi sillä voidaan vähentää kosteusvaurioiden riskiä tiloissa, joissa lattia on usein märkä, kuten pesutilat. Lattialämmitys soveltuu kuitenkin lähes kaikkien tilojen lämmitysratkaisuksi joko yksin tai yhdessä jonkin muun lämmitystavan kanssa.

Lattialämmityksessä lämmitysteho on jaettu koko lattiapinta-alalle, jolloin lämpöä luovuttava pinta on suuri ja sen lämpötilan ei tarvitse olla kuin muutama aste korkeampi kuin huonelämpötila. Lattian pintalämpötila rajoitetaan termostaatilla yleensä enintään 26-28 asteeseen.


Sähkölämmitteinen lattialämmitys toteutetaan lämmityskaapeleilla, kaapeliverkoilla tai -matoilla sekä lämmityselementeillä lattiarakenteista riippuen. Lämmitys voidaan asentaa lähes kaikkiin lattiarakenteisiin ja lattiapinnoitteisiin.

Lattialämmityksen säätö ja ohjaus

Devireg-termostaatti Lattialämmityksen säädössä käytetään tilakohtaisia termostaatteja. Lattiatermostaatilla, jossa on asennettuna lattiaan anturi, säädetään lattian lämpötilaa ja estetään lattian lämpötilan nousu liian korkeaksi. Oleskelutiloissa säätöä parannetaan huonetermostaatilla tai yhdistetyllä huone- ja lattiatermostaatilla. Lattiatermostaatti rajaa lattian maksimilämpötilaa ja huonetermostaatti huolehtii siitä, ettei tilan lämpötila nouse liian suureksi.